Seminar de introducere în permacultură

In perioda 22-23 mai 2021, organizăm un Seminar de introducere în permacultură susținut de Radu Craciun de la Asociația Română de Permacultură alături de Cristina Colis (Perma Dumbrava). 

 
Formatul cursului este față-în-față, în locație, timp de 2 zile, la Ermitaj Malin.
Cursul va fi predat în limba română.
 
Permacultura a fost definită ca „crearea conștientă de peisaje care imită tiparele și relațile observate în natură, având ca scop o producție abundentă de hrană, fibre textile și energie pentru a atinge nevoile locale” (“Permaculture 2”, Bill Mollison, 1979).
Permacultura este interdisciplinară, aducând împreună tehnici, strategii și concepte dezvoltate în diferite arii științifice cu cultura gospodăririi tradiționale. Prin crearea de relații mutual benefice între sistemele naturale, economice, sociale și individuale, permacultura ajută la dezvoltarea unor structuri umane și naturale sustenabile sau chiar regenerative.
Permacultura este un mod de a gândi, un sistem de acțiune în raport cu natura, dezvoltând astfel un trai în armonie cu natura.
 
Vreți să vă înregistrați?
Vă rugăm să descărcați, completați și returnați acest formular prin e-mail la contact@ermitajmalin.com
Vă mulțumim să citiți termenii și condițiile noastre
 
Instructorii
 
Radu Crăciun este formator, grădinar și designer de permacultură. A descoperit permacultura în urmă cu 12 ani și este membru fondator al Asociației Române de Permacultură. Face parte din echipa Asociației Române de Permacultură de la început și a lucrat  proiectele Permacultură și Comunități în Tranziție , Școala din Grădină ca manager și manager-asistent de proiect. Radu a realizat numeroase proiecte de permacultură, a  susținut cursuri și ateliere de permacultură. Printre proiectele mai complexe care le-a dezvoltat se numără Cultivă Orașul -un proiect de grădinărit urban și Porodica Urbană- un CSA urban. În prezent dezvoltă propria lui fermă de permacultură, Permacultură Vale.  Radu crede în puterea exemplului, în forța fiecăruia de a face bine și de a se implica activ în provocările pe care schimbarea climatică le aduce în viața noastră. 
 

Cristina Colis a descoperit permacultura în 2011, cand a înființat primele straturi din grădinile sale de la Dumbrava, județul Hunedoara. De atunci este într-un continuu proces de învățare și dezvoltare, în cadrul proiectul Perma Dumbrava. A făcut primul PDC în 2013, iar acum este pe cale să îl încheie pe al patrulea. Grădinărește fără sapă cu plante anuale și perene și dezvolta în fiecare an, câteva grădini de tip food forest. Visul ei este să crește cât mai multe plante perene comestibile mai mult sau mai puțin cunoscute. Fiind arhitect ca formare, are o pasiune pentru construcțiile naturale: a construit de la A la Z propria căsuță din baloți de paie, cu acoperiș verde, tencuiala de var și de pamant, și pardoseala de pamant, dar a lucrat și cu cob, saci de pamant și anvelope cu pământ bătut. Este membru în Asociația Română de Permacultură din 2020 și Secretar al acesteia din 2021.

În 2020 Radu și Cristina au demarat impeuna Atelierul Semințe pentru Viitor, ce oferă consultanță și proiectare de permacultură dar și diverse cursuri de grădinărit pe bazele permaculturii.

 
Locul
Ermitaj este pionier în domeniul permaculturii în România, deoarece aici s-au organizat primele cursuri de permacultură din țară la începutul anului 2010.
 
Terenul de aproape 8 hectare este situat pe versanții unui deal de la poalele Carpaților, într-un cadru pitoresc. Caracteristicile și potențialul său îl fac locul perfect pentru a învăța permacultură. Locul este off-grid: nu există apă, gaz sau electricitate din oraș, doar semnal pentru mobil. În locație există o pădure tânără, livezi vechi, pășuni, o baltă, pâraie mici, pe diferență de înălțime de peste o sută de metri: există, prin urmare, numeroase micro-climate și de asemenea, numeroase provocări. 
 
Program rezumat al acestui curs
În cadrul seminarului vor fi sesiuni teoretice, dar și practice:
– Permacultura – scurt istoric, etici și principii
– Observarea naturii – cum să „citim” peisajul
– Metode de design: Zonarea, sectorizarea, ș.a.
– Fertilitatea solului – compostarea, vermicompostarea
– Strategii eficiente pentru grădini anuale
– Strategii eficiente pentru grădini de plante perene
– Sisteme combinate de grădini
– Integrarea animalelor în peisaj
– Livezi policulturale – crearea de „păduri comestibile”
– Sisteme de apă
– Unelte folositoare
 
Seminarul de introducere în Permacultură nu va acoperi fiecare subiect în cel mai mic detaliu, dar va fi o ocazie bună de a vă forma o privire de ansamblu și de a vă pregăti terenul pentru o înțelegere mai bună a permaculturii. Aceste subiecte, și multe alte subiecte conexe, veți avea ocazia pormă să le aprofundați în cadrul Seminar Metodologii de proiectare în permacultură (29 mai – 1 iunie) și PDC-ului (curs complet, de 2 săptămâni) susținut de Mark Shiperlee (21 August – 2 Septembrie).
 
Cazare
Există trei posibilități de cazare: puteți dormi într-un dormitor (locuri limitate), într-un cort sau rulotă sau în Beclean (15 km distanță), unde există multe pensiuni. Vă recomandăm cu tărie să rămâneți pe site.
 
Preturi
Între 290 și 460 lei (consultați formularul de înregistrare) + preț special posibil pentru grupuri și pentru persoanele care participă la mai multe cursuri (contactați-ne)
Early bird: 10% reducere dacă vă înregistrați înainte de 1 aprilie!
 
Prețul include mesele de pensiune completă de sambata 22 dimineață până la 23 prânz duminică.
În mod ideal, vă rugăm să ajungeți vineri în după-amiaza târzie. Vom împărtăși o cină urmând cinei “masa comună” : aduceți niște mancare pentru a împărtăși!
 
Înregistrare
Vă rugăm să descărcați, completați și returnați acest formular prin e-mail la contact@ermitajmalin.com
Vă mulțumim să citiți termenii și condițiile noastre
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*