Locul și infrastructurile

 
Terenul
 

Ermitaj este situat la aproximativ 90 km de Cluj-Napoca, 15 km de Beclean (cel mai apropiat oraș) și 2 km de satul Malin (500 de locuitori), în Podișul Transilvaniei, la poalele Carpaților, într-un peisaj de dealuri și văi unde se amestecă păduri, pajiști înflorite, câmpuri și pășuni.

Sătenii numesc locul “acolo pe vale”.

 

 
 Terenul, cam 8 ha, conține păduri tinere, pășuni, pajiști și livezi. Este traversat de două pârâuri, dintre care unul ne alimentează micul lac.
 

În mijlocul văii, terenul se întinde în principal pe o pantă cu orientarea Est-Sud-Est, între 320 și 420m altitudine.

Fiind relativ izolat, Ermitaj este “deconectat de la rețea”: nu avem apă sau electricitate din sat, trăim independent bazându-ne pe fântânile noastre, pe rezerva de apă de ploaie și panouri solare. Iarna ne încălzim cu lemn din pădurea proprie.

Cei mai apropiați vecini ne sunt vacile, care pasc pe pajiște în sezonul cald!

 
 
Împrejurimile
 

Această zonă rurală este vie și activă: vara poți vedea familii de țărani adunând fânul, căruțe trase de cai, rulote cu stupi, pajiști care arată ca o pictură de Monet, și poți asculta concerte de broaște seara.

Fie că vrei să hoinărești prin Malin și să faci cunoștință cu sătenii, să faci cumpărături sau să bei un pahar în micile “magazine mixte”, sau preferi calmul și solitudinea unei plimbări lungi pe dealuri și prin pădurile din jur, vei găsi ceea ce cauți.
 

 Infrastructurile
 
  • “Casa mare” adăpostește pivnița, camerele locuitorilor permanenți, un dormitor cu 10 paturi la etaj și o baie comună.
  • “Bucătăria” este spațiul de întâlnire comun, cu un loc de luat masa și o terasă mare acoperită.
  • “Grajdul” de 200m² este împărțit și conține un atelier mare, și un spațiu acoperit de 55m² pentru diverse activități.
  • “Casa roșie”: în ruină, momentan servește drept depozit.
  • Zona de camping: terenul e plin de locuri verzi, umbroase și liniștite unde se pot amplasa corturi.
  • Din motive ecologice și de economisire a apei, toaletele noastre sunt toate toalete uscate (toaleta compost)
 
 
 Condițiile nu sunt cele ale unui hotel de 3 stele! Dacă sunteți interesați sa veniți la un curs sau eveniment, vă rugăm să citiți cu atenție regulamentul intern pentru a evita surprizele legate de condițiile off-grid, geografice (rețele mobile) și stadiul actual de dezvoltare al proiectului nostru.
În ultimii ani, am găzduit tinere mame cu sugari, persoane cu dizabilități și persoane în vârstă, toate au supraviețuit și au apreciat șederea lor; nu veți ajunge nici într-un tabără de supraviețuire sau de bushcraft, ci mai degrabă într-un camping puțin mai bun! 😉
 
 

Despre proiectul și echipa 

 

L’Ermitaj a fost fondat în 2005 de către Philippe Coupé (†). Inițial cu o vocație pur turistică, proiectul începe să își schimbe orientarea către una educațională și ecologică când Philippe descoperă conceptul de permacultură și organizează primul curs certificat de permacultură din România (2010). Singur în fața bolii de Parkinson, Philippe nu are altă opțiune decât să caute sprijin, iar în 2015, Coline și Remy se alătură proiectului, alături de alte persoane care au părăsit de atunci aventura.

În mod progresiv, accentul pe turism cedează complet locului activităților de formare. În 2018, Coline și Remy îl întâmpină pe Graham Bell pentru un curs certificat de permacultură, urmat rapid de un alt PDC cu Pascal Depienne în 2019. În timpul acestui ultim curs, Coline și Remy fac cunoștință cu Cristina Colis și Tiberiu Marcu.

De atunci, Ermitajul continuă pe acest traseu: să fie un centru educațional care să inspire persoanele care doresc să devină actori ai unui schimbare pozitive în lume!

PDC 2023 cu Cristina Colis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*