Proiectul, trecutul şi viitorul său

 2000 - 2006 2007-10 = grupul sanitar Ieri:

A) În anii 90, Philippe Coupé, fost profesor de Litere la Universitatea Babeş-Bolyai din România, începea să organizeze circuite în natură pentru agenţii de turism. A început cu plimbări, ornitologie şi observarea urşilor.

B) La finalul anilor 90, organizase o plimbare cu cai Lipiţani dintr-o herghelie locală când a descoperit această fermă cuibărită într-o vale mică şi îndepărtată la poalele muntelui… de vânzare.

Adora Carpaţii pentru dealurile line şi cătunele sale risipite, astfel că visul lui se contură în decizia de a trăi departe de tumultul, stresul şi superficialitatea oraşului şi se instală în ceea ce deveni pe loc Ermitaj. Principala sa lege de viaţă este autonomia şi respectul naturii, permacultura şi dorinţa de retragere într-un loc consacrat meditaţiei. Philippe şi-a depus în 2005 jurămintele de Bodhisattva în faţa maestrului zen Roland Yuno Rech.

C) Philippe şi Adriana, prietena lui, au început în 2007 restaurarea fermei : o cabană de 20 de locuri, un grajd pentru 7 măgăruşi, un iaz, un tepee, un cuptor pentru pâine, o platformă din lemn într-o salcie centenară. În timp, oamenii au început să descopere drumul spre Ermitaj pentru a face cursurile de permacultură sau pentru plimbările la ţară călare pe măgăruşi. Voluntarii veniţi prin woofing din multe ţări pentru a da o mână de ajutor în fermele bio, stăteau deseori mai mult decât plănuiseră iniţial.

D) În 2012, Philippe a fost diagnosticat cu maladia Parkinson iar planurile sale s-au restrâns. Paralizia îl limita tot mai mult pe Philippe, de aceea a pierdut din contacte, vizitele s-au rărit, lista de e-mailuri fără răspuns a crescut. A trebuit să înceapă căutarea unor oameni care să poate perpetua perenitatea locului şi a activităţilor sale.

E) O nouă pagină a istoriei este scrisă în 2015: o nouă echipă a pornit spre Ermitaj ca să se instaleze acolo şi să-l ajute pe Philippe în activităţile sale. Cei 2 ani care urmează sunt plini de experienţe bogate şi învăţături, plecări şi sosiri. Iar Ermitaj rezistă! A urmat experimentarea a numeroase formule de coabitare şi funcţionalitate în viaţa de zi cu zi, de perfecţionare a ADN-ului proiectului nostru.

F) In 2018, În căutarea unei structuri și a unui mod de funcționare care să reflecte cât mai bine valorile proiectului nostru, am creat un ONG prin care să gestionăm organizarea activităților noastre și să permitem implicarea de noi parteneri la Ermitaj. Astfel se naște ONG-ul ”Ermitaj Pe Vale” !

Mâine:

Am dori ca acest loc să devină un loc exemplar în permacultura, unde învățarea este amestecată cu experimentarea.
Ne-ar plăcea o viață colectivă armonioasă, bogată în contacte cu anturajul nostru.
Am dori să fim un loc de întâlnire internațional, un loc de solidaritate, pentru cei care doresc să se relaxeze și pentru cei care doresc să învețe și să trăiască viața noastră zilnică.
Am vrea să fim independenți din punct de vedere alimentar și energetic, să încurajăm relațiile de schimb la nivel local și să învățăm mai mult despre tradițiile țărănești.
Am dori să găsim un echilibru financiar care să ne permită să trăim și să facem acest proiect durabil.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*