Curs certificat de design in permacultura 2023

Va anunțăm cu mare entuziasm organizarea primului curs certificat de permacultură (PDC) 100% în limba română!

Cursul se va desfășura de luni 4 septembrie până sâmbăta 16 septembrie la Ermitaj Malin (jud. Bistrița-Năsăud)

Este o premieră în România și suntem convinși că este un pas important spre dezvoltarea permaculturii in țară, dar și spre crearea unei rețele naționale unite, întrucât acest curs este organizat în colaborare cu Asociația Română de Permacultură (ARP) și cu sprijinul Institutului de Cercetări în Permacultură (ICPR)!

Context 

Cursul de Design în Permacultură (PDC) a fost dezvoltat de Bill Mollison, co-creator a termenului “permacultură” împreună cu David Holmgren. este un program cuprinzător care oferă o bază solidă în principiile și practicile permaculturale, oferind participanților instrumentele și cunoștințele necesare pentru a proiecta și implementa sisteme durabile în propriile vieți și comunități. Cursurile de design permacultural sunt o experiență transformațională care poate inspira indivizii să aibe o conexiune mai profundă cu natura și să creeze schimbări pozitive în lume.

Permacultura este o abordare care urmărește crearea unor medii de trai durabile și regenerative, în care oamenii și mediul natural reacționează într-un mod benefic de ambele părți. Se pot crea sisteme alimentare, clădiri și peisaje care sunt reziliente, autosuficiente și sănătoase din punct de vedere ecologic.

Formatul cursului este de 13 zile, în locație. Include cursuri teoretice, activități practice și divertisment de seară. 

Nu există cerințe prealabile pentru a participa. Orice persoană care caută inspirație sau care dorește să își însușească conceptele și practica permaculturii e binevenită.

Participanții la curs vor primi un certificat recunoscut internațional. Acesta poate fi utilizat ca punct de plecare pentru a obține o Diplomă în Designul Permaculturii Aplicate.

PDC cu Graham Bell 2018

Instructor

Cristina Coliș este implicată în permacultură de peste 10 ani. A obținut anul trecut diploma de permacultură aplicată din partea asociației franceze de permacultură (Université Populaire de Permaculture -UPP). A studiat cu Pascal Depienne, Rakesh Rootsman Rak, Graham Bell si Mike Hoag.

Cristina este un specialist în plante perene comestibile și grădini-pădure. Este arhitect ca formare și cand nu este în grădină proiectează orice: ghilde, grădini, gospodării, peisaje, construcții naturale sau alte tipuri de clădiri, cochetează chiar și cu urbanismul.

A proiectat pentru clienții săi în mai multe locuri din țară. Se simte cel mai bine în grădină și se ocupă cu creșterea și propagarea plantelor interesante, oferind semințe și răsaduri. Este foarte pasionată de plante și este mereu interesată să afle mai multe despre ele. Cristina grădinăreşte în acest an la Ermitaj. 

Cristina va fi asistată de câțiva alți absolvenți de PDC  care se îndreaptă spre diploma de permacultură aplicată. De asemenea, vom avea plăcerea de a primi mai mulți practicanți din lumea permaculturii, care vă vor prezenta proiectele lor!

Despre gazde și locație

Ermitaj a fost un pionier în predarea permaculturii în România, deoarece aici au fost organizate primele PDC-uri din țară cu Steve Read și Pascal Depienne la începutul anului 2010.

Terenul de aproape 8 hectare este situat pe versantul unui deal de la poalele Carpaților într-un cadru idilic. Caracteristicile și potențialul său îl fac locul perfect pentru un exercițiu de permacultură. Locul este off-grid: nu sunt rețele publice de apă, gaz sau electricitate.
Este compus dintr-o pădure tânără, livezi vechi, pășuni, un iaz, pâraie mici, o diferență de înălțime de o sută de metri: microclimatele și provocările sunt așadar numeroase. Ermitaj își desfășoară activitățile printr-o asociație non-profit.

 

Veți fi primiți de Rémy și Coline. Au ajuns la Ermitaj pentru prima dată în 2015. Din 2017, au lucrat mult la structura invizibilă a proiectului: aspectele sociale, juridice și umane, precum și crearea unei rețele în jurul Ermitajului.

Pe lângă obiectivul lor de reziliență alimentară și energetică, Rémy și Coline au organizat numeroase evenimente pe tema permaculturii la Ermitaj (inclusiv două PDC-uri, în 2018 și 2019), care au stârnit mult entuziasm în rândul participanților și au creat conexiuni în întreaga țară (și mai departe!)

În acest moment, Rémy este pasionat de cultivarea ciupercilor, iar Coline studiază și experimentează în domeniul plantelor medicinale.

Cazare și masă 

Există trei opțiuni de cazare: într-unul dintre dormitoare (locurile sunt limitate), la cort sau într-o rulotă personală, sau în Beclean (la 15km distanță), unde există multe pensiuni.

Vă sfătuim să rămâneți la Ermitaj, pentru că momentele de convivialitate, discuțiile informale și activitățile de seară fac parte integrantă din experiența PDC-ului!

Mesele sunt pregătite pe loc, și folosim ingrediente locale, de sezon și naturale pe cât posibil. Mesele vor fi în principal vegetariene, cu opțiuni vegane și din carne. Vom fi atenți cât mai mult posibil la dietele individuale!

Prețuri

Între 2565 și 4420 lei (vezi formularul de înscriere) + preț special posibil pentru grupuri (contactați-ne).

Prețul include masa și loc de stat la cort.

Reducerea „early bird” se aplică pentru înscrierile până la data de 1 iunie.

Programul pe scurt al acestui curs

 • Introducere în permacultură
 • Etici și principii
 • Tipare în natură și limbajul-tipar
 • Instrumente de proiectare și metodologie
 • Climă, relief și microclimă
 • Apa
 • Solul
 • Agricultura naturală, eco-logică
 • Arbori și păduri
 • Ecosisteme cultivate
 • Ecosisteme agricole: agroforesterie, păduri comestibile și multe altele
 • Animale în permacultură: sisteme integrate de agricultură
 • Construcții naturale și bioclimatice
 • Tehnologii adecvate
 • Structuri invizibile: cum să recreăm legăturile sociale și o economie sănătoasă
 • Sesiuni de design
 • Activități practice, ateliere și sesiuni de seară

Inscrieri

Doriți să vă înscrieți? Completați acest formular

Întrebări? Contactați-ne prin e-mail la contact[at]ermitajmalin.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*