contact@ermitajmalin.com

Permaculture Design Course 2024 – in romanian language

Va anunțăm cu mare entuziasm organizarea al doilea curs certificat de permacultură (PDC) 100% în limba română! 

Cursul se va desfășura de duminica 7 iulie până sâmbăta 20 iulie 2024 la Ermitaj Malin (jud. Bistrița-Năsăud)

Context 

Cursul de Design în Permacultură (PDC) a fost dezvoltat de Bill Mollison, co-creator a termenului “permacultură” împreună cu David Holmgren. Este un program cuprinzător care oferă o bază solidă în principiile și practicile permaculturale, oferind participanților instrumentele și cunoștințele necesare pentru a proiecta și implementa sisteme durabile în propriile vieți și comunități. Cursurile de design permacultural sunt o experiență transformațională care poate inspira indivizii să aibe o conexiune mai profundă cu natura și să creeze schimbări pozitive în lume.

Permacultura este o abordare care urmărește crearea unor medii de trai durabile și regenerative, în care oamenii și mediul natural reacționează într-un mod benefic de ambele părți. Se pot crea sisteme alimentare, clădiri și peisaje care sunt reziliente, autosuficiente și sănătoase din punct de vedere ecologic.

Formatul cursului este de 14 zile (cu 2 zile libere, joi 11 si marție 16), în locație. Include cursuri teoretice, activități practice și divertisment de seară. 

Nu există cerințe prealabile pentru a participa. Orice persoană care caută inspirație sau care dorește să își însușească conceptele și practica permaculturii e binevenită.

Participanții la curs vor primi un certificat recunoscut internațional. Acesta poate fi utilizat ca punct de plecare pentru a obține o Diplomă în Designul Permaculturii Aplicate.

 

Instructor

Cristina Coliș practică și studiază permacultura din 2011. A obținut în 2022 diploma de permacultură aplicată din partea asociației franceze de permacultură (Université Populaire de Permaculture – UPP). A studiat direct cu Pascal Depienne (FR), Rakesh Rootsman Rak (UK), Graham Bell (UK) și Mike Hoag (USA).

Se simte cel mai bine în grădină și se ocupă cu creșterea și propagarea plantelor interesante și convenabil de crescut, oferind semințe și răsaduri. Este foarte pasionată de plante, în special de cele perene comestibile și este specialist în grădini pădure. Cristina grădinăreşte și în acest an la Ermitaj.

Este arhitect ca formare și are o pasiune pentru construcțiile cu materiale naturale. Are experiență directă cu diferite materiale și tehnici și și-a construit singură în trecut propria casă. Când nu este în grădină proiectează orice: grădini ornamentale cu plante perene, grădini pădure, grădini de legume, gospodării, peisaje, case naturale sau alte tipuri de clădiri.

Cristina va fi asistată de câțiva alți absolvenți de PDC  care se îndreaptă spre diploma de permacultură aplicată. De asemenea, vom avea plăcerea de a primi mai mulți practicanți din lumea permaculturii, care vă vor prezenta proiectele lor!

Echipa pedagogică a ultimului curs (Andreas Tola Pohl, Cristina Colis, Ruxandra Brad, Marcu Tiberiu, Coline Vanlaeys, Remy Pasti)

Despre gazde și locație

L’Ermitaj a fost fondat în 2005 de către Philippe Coupé (†). Inițial cu o vocație pur turistică, proiectul începe să își schimbe orientarea către una educațională și ecologică când Philippe descoperă conceptul de permacultură și organizează primul curs certificat de permacultură din România (2010). Singur în fața bolii de Parkinson, Philippe nu are altă opțiune decât să caute sprijin, iar în 2015, Coline și Remy se alătură proiectului, alături de alte persoane care au părăsit de atunci aventura.

În mod progresiv, accentul pe turism cedează complet locului activităților de formare. În 2018, Coline și Remy îl întâmpină pe Graham Bell pentru un curs certificat de permacultură, urmat rapid de un alt PDC cu Pascal Depienne în 2019. În timpul acestui ultim curs, Coline și Remy fac cunoștință cu Cristina Colis și Tiberiu Marcu.

De atunci, Ermitajul continuă pe acest traseu: să fie un centru educațional care să inspire persoanele care doresc să devină actori ai unui schimbare pozitive în lume!

Terenul de aproape 8 hectare este situat pe versantul unui deal de la poalele Carpaților într-un cadru idilic. Caracteristicile și potențialul său îl fac locul perfect pentru un exercițiu de permacultură. Locul este off-grid: nu sunt rețele publice de apă, gaz sau electricitate.
Este compus dintr-o pădure tânără, livezi vechi, pășuni, pâraie mici, o diferență de înălțime de o sută de metri: microclimatele și provocările sunt așadar numeroase. Ermitaj își desfășoară activitățile printr-o asociație non-profit.

Cazare și masă

Există 4 opțiuni de cazare: într-unul dintre dormitoare (locurile sunt limitate), la cort sau într-o rulotă personală, în sat (la o gâzda),  sau în Beclean (la 15km distanță), unde există multe pensiuni.

Mesele sunt pregătite pe loc, și folosim ingrediente locale, de sezon și naturale pe cât posibil. Mesele vor fi în principal vegetariene, cu opțiuni vegane și din carne. Vom fi atenți cât mai mult posibil la dietele individuale!

Condițiile nu sunt cele ale unui hotel de 3 stele! Dacă sunteți interesați de acest curs, vă rugăm să citiți cu atenție regulamentul intern pentru a evita surprizele legate de condițiile off-grid, geografice (rețele mobile) și stadiul actual de dezvoltare al proiectului nostru.
În ultimii ani, am găzduit tinere mame cu sugari, persoane cu dizabilități și persoane în vârstă, toate au supraviețuit și au apreciat șederea lor; nu veți ajunge nici într-un tabără de supraviețuire sau de bushcraft, ci mai degrabă într-un camping puțin mai bun!

Prețuri

Între 2765 și 4760 lei (vezi formularul de înscriere) + preț special posibil pentru grupuri (contactați-ne).

Prețul include masa și loc de stat la cort.

Reducerea „early bird” se aplică pentru înscrierile până la data de 1 mai.

Programul pe scurt al acestui curs

  • Introducere în permacultură
  • Etici și principii
  • Tipare în natură și limbajul-tipar
  • Instrumente de proiectare și metodologie
  • Climă, relief și microclimă
  • Apa
  • Solul
  • Agricultura naturală, eco-logică
  • Arbori și păduri
  • Ecosisteme cultivate
  • Ecosisteme agricole: agroforesterie, păduri comestibile și multe altele
  • Animale în permacultură: sisteme integrate de agricultură
  • Construcții naturale și bioclimatice
  • Tehnologii adecvate
  • Structuri invizibile: cum să recreăm legăturile sociale și o economie sănătoasă
  • Sesiuni de design
  • Activități practice, ateliere și sesiuni de seară

Inscrieri

Doriți să vă înscrieți? Completați acest formular

Întrebări? Contactați-ne prin e-mail la contact[at]ermitajmalin.com sau la 0769 048 238 (Remy)