Împreună am co-creat o definiție a permaculturii clarificând orice ambiguitate apărută în cale. Mantra primei zile a fost: “Suntem toți împreună în asta!” … pe același drum, cu viziuni dar și provocări similare. Astfel, cu toată aceasta energie concentrată am lucrat împreună pentru a răspunde la problematica convergentei.
Au fost prezenți oameni cu ocupații diverse: grădinari urbani, educatori, Off-grideri, fermieri, eco-constructori și designeri. Cu toată aceasta diversitate de cunoștințe și experiențe am făcut World-Cafe în urma căruia am generat zeci de idei din care câteva speram să devină realitate în scurt timp. Un subiect fierbinte discuți a fost centralizarea mișcării permaculturale la nivel național și nevoia unor reprezentanți locali din diferite regiuni ale țării. Am fost cu toții de acord ca pentru a evoluț aceast mișcăr, următorul pas ar fi sincronizarea proiectelor, asociațiilor și inițiativelor locale într-o unică rețea națională cu reprezentanți locali în toate zonele țării. Astfel, o structură de acest tip va permite luarea unor decizii la nivel național, delegarea unor reprezentanți ai permaculturii românești la nivel internațional și creerea unei rețele unice de oameni în permacultură.
-a discutat perspectiva unei întâlniri de proporții în viitorul apropiat, un festival al permaculturii care să adune sute de persoane, profesioniști și curioși. Astfel se vor uni într-o singura mișcare impact puternic
A treia zituturor curioșilor care nu au reușit să ajungă din timp. au avut loc foarte multe activități și întâlniri cheie. Ermitaj a primit vizita surpriză a domnului primar Constantin Toma din municipiul Buzău și a domnului primar Mureșan Ioan din comuna Nușeni ambii reprezentanți evocând interesul pentru proiectul Ermitaj Malin și pentru viitorul permaculturii în România. În această perspectivă, orașul Buzău ne-a fost prezentat ca un actor îunde proiecte mari de permacultură și economie circulară urmează a fi implementate.
Am organizat activitățile folosind Open Space Technology ceea ce înseamnă ca programul a fost co-creat spontan cu oamenii care au venit în funcție de nevoile grupului și de ce a avut fiecare participant de oferit. Cu încrederea pe care am avut-o în oamenii ce vor veni, acel tabel gol pe care l-am afișat pe perete la începutul zilei s-a transformat într-un program consistent și diversificat cu activități ce se petreceau în paralel. S-a discutat viitorul asociației ALPA, s-a vorbit despre case ecologice, s-au prezentat proiecte ca Ecoruralis și Cutia Țăranului, s-a ținut un curs de grădinărit BIO-intensiv cu ARP, atelier de indentificat plante cu cei de la Permacultură Tureni și multe altele.
Cu toată aceasta energie multe idei și proiecte frumoase au prins viață urmând să fie puse în practică colaborarea celor care își doresc schimbare. Iar asta ne bucură și ne motivează pe fiecare să continuăm pe acest drum, drumul alături de natură. La urma urmei, în permacultura nu avem nevoie doar de o mana de oameni care să facă lucruri mări și perfecte ci mai degrabă c pași mici pentru a face lume un loc verde și sigur care să